A hagyományőrzés új ruhája

"Magyar vízen, magyar motívum"

A modern technika és egy ősi mesterség motívumának ötvözete újra ráirányította a figyelmet gyökereinkre és arra a fontos tényre, hogy törődésünk nélkül a lassú ütemhez szokott tradíciók nem csak messze elmaradhatnak, hanem végleg kikophatnak mellőlünk. Szűcs Imre fazekasmester és a Szentkirályi Ásványvíz egymásra találása egyértelmű igazolása annak, hogy a hagyományőrzés működhet modern keretek között, és ránk hagyott értékeink megállják helyüket napjainkban is.
Vitathatatlan, hogy a dinamikus 21. század nem a legszerencsésebb környezet a hagyományőrzésnek, de szerencsére egyre több kezdeményezés próbálja megtalálni azokat a csatornákat, melyekkel örökségeink újra teret kapnak hétköznapjainkban, anélkül, hogy le kellene mondanunk a modern igényeinkről. Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz vezérigazgatója, édesapja nyomdokait követve, tudatosan használja ásványvizes palackjait a hagyományőrzés eszközeként. A hazai élelmiszeriparban első volt, aki termékein csak magyar felirattal kommunikált majd később magyar motívumkincseket jelentetett meg. A különleges csomagolás határainkon túl is nagy sikert aratott, hiszen több elismeréssel egyetemben elnyerte a Water Innovation Awards díját (2011) is.
Azóta a palackokon nem csak a legismertebb magyar motívumok szerepelnek, hanem helyet kaptak a köztudatban kevésbé élő, de annál értékesebb minták is. Így került az üvegre, a tiszafüredi fazekasság kiválóságának, az egész életét hivatásának és a hagyományőrzésének szentelő, Szűcs Imre alkotása is. "Örülök, hogy ilyen hagyományőrző művészek vannak ma Magyarországon! Azzal, hogy sikerült személyhez is kötni az üvegen szereplő motívumot, csak tovább erősíti azt a munkát, amit a Szentkirályi végez" – osztja meg gondolatait Balogh Levente. Szűcs Imre, a palackon szereplő minta megteremtője, is pozitívan vélekedik az együttműködésükről, és úgy gondolja, hogy saját példájukhoz hasonlóan, "észrevétlenül kell beilleszteni a hagyományokat a modern világba".

Mivel mindketten gyerekkorukból hozzák a hagyományőrzés szeretetét, feladatuknak érzik a mai fiatalok érdeklődésének felkeltését: "Ha kicsi korukban megismertetnék velük a legalapvetőbb hagyományainkat, ősi mesterségeinket, akkor talán jobban a magukévá tudnák tenni. De erre nevelni kell őket, mint minden másra" – mondja Szűcs Imre, aki szerint az idősebb generáció felelőssége, hogy milyen módon adja át évszázados örökségeinket. Együttműködésük – a múlt és jelen különleges ötvözése – nem csak a fiatalok burkolt nevelésére szolgál, hanem általánosságban véve finom utalás arra, milyen fontos dolog megőrizni gyökereinket és büszkének lenni saját értékeinkre. Hisz, ahogy Balogh Levente és Szűcs Imre egybehangzóan mondja: "annyi kincsünk van, hogy az csodálatos!"